O MNĚ

Jmenuji se Filip Kůřil a jsem profesionální fotograf z Brna. Zaměřuji se obecně na focení lidí, důležitých životních událostí a architektury. Mým velkým koníčkem se v průběhu doby strávené s fotoaparátem stalo nahlížení do tajů historických způsobů pořizování fotografií.

Celý můj život je protkán touhou porozumět světu kolem sebe, všímat si i těch nejmenších detailů a zároveň něco tvořit. Moje první zkušenosti se světem se, jako u mnohých, odehrávaly v kruhu rodiny a v domě, kde jsem vyrůstal. Pro dítě jako já bylo prostředí domu z 19. století neustálým zdrojem fascinace a každý den přinášel nové objevy. Právě tam jsem si uvědomil, že chci být architektem. Tehdy jsem to ještě nedokázal pojmenovat, protože jsem kolem sebe neměl nikoho s podobným zaměřením, ale zpětně vím, že to bylo jasné už tehdy.

S tímto vnitřním nastavením jsem nejprve absolvoval stavební průmyslovku v Brně a poté pokračoval studiem architektury na Poříčí. Během studií jsem však narazil na něco nečekaného — fotografování. Ukázalo se, že mi jde mnohem lépe, než jsem si kdy myslel, a tak jsem se do něj pustil naplno. Prvotní překážkou byly vysoké náklady na fotografickou techniku, ale i to jsem vyřešil po svém. Jakmile jsem se po chvíli experimentování s fotoaparátem a fotografování každé květiny naučil základní principy, pořídil jsem si první středoformátovou zrcadlovku. Nebyl to žádný špičkový moderní přístroj, ale starý analogový Praktisix ze 60. let, známý jako „Východoněmecká pomsta“. Přestože byl nespolehlivý, výborné a dostupné objektivy mě přesvědčily, abych si ho oblíbil. V té době jsem se věnoval především focení aktů a příležitostně portrétů. Postupně jsem se začal dostávat i k focení svateb, oslav a rodinných snímků.

Praktisix a další analogové fotoaparáty mě přivedly k temné komoře, kde mě uchvátilo červené světlo a kouzlo, když se na papíře objevuje obraz. V touze po menší hloubce ostrosti jsem se vydal ještě hlouběji do historie a začal fotografovat s deskovými velkoformátovými přístroji. To mě přivedlo až k historickým technikám, kterým se teď věnuji s velkým nadšením. Dlouho mě totiž trápila myšlenka, že fotografie je snadno reprodukovatelná a nemá žádný originál. Chtěl jsem vytvořit něco jedinečného, co by nešlo jednoduše kopírovat nebo masově vyrábět. Mokrý kolodiový proces se pro mě stal jasnou volbou. Po letech zkoumání jsem ho úspěšně zvládl a teď se s vámi o tuto jedinečnou zkušenost rád podělím nebo vám vytvořím fotografii, která bude opravdovým originálem.

Kontakt

Filip Kůřil

+420 735 531 155

fotograf@filipkuril.com

IČO: 17348765

S největším nadšením Vám pomůžu zachytit důležité okamžiky života, Vaše blízké a rodinu. Nebojte se mě kontaktovat také při hledání formálních i neformálních portrétů pro všechny možné účely. Pro náročné jsem také schopen vytvořit jedinečné fotografie historickými technikami. V tomto ohledu bych vyzdvihnul ambrotypii, kterou získáte něco opravdu nevídaného.